Габровски Пестил

Съди за всеки свой ден не това колко си пожънал, а по това, което си посял! – ретроспекция

Понякога равносметките се отъждествяват с край на нещо и започване на ново, друг път биват просто обобщение на създаденото, а понякога единствено са ни нужни, за да разберем кога и в какво сме полезни. И макар отговорът да не е толкова прост и еднозначен, едно е ясно – екипът ни твори и създава неуморно, защото го правим с желание и любов, и не на последно място – вярваме, че посетите семена раждат храна, както за тялото, така и за ума и сетивата.

И така…..изминаха 12 месеца, в които ние Ви предлагаме нашите нови продукти. Иновативната храна от миналото на Габровския регион обиколи надлъж и нашир България. Срещнахме много хора, контактувахме с всички Вас и това ни даде стимул да работим с още по-силен устрем и воля.

За инициативите, подкрепени от екипа на Габровски пестил за изминалата година:

27-aта и 28-aта Българска Антарктическа експедиция – 2019г., 2020г.:

Габровският пестил стигна до Антарктида, ставайки част от кухнята от българската мисия на студения континент. Пестилът бе предоставен от “Марино България” за 27-aта Българска Антарктическа експедиция през 2019г.

След като отличните качества на Габровски пестил бяха оценени от ръководителя на Българския Антарктически институт проф. Христо Пимпирев и полярниците от 27-ата Българска Антарктическа експедиция, интересът към “габровския шоколад” – пестил от сини сливи, се възражда на национално и международно ниво.

За втора поредна година през 2020г. екипът на “Марино България” – фирма с дългогодишен опит в преработката на сини сливи, предостави на българската експедиция в Антарктида Габровски пестил в шест различни разновидности – натурален, с портокалови корички, с лимонови корички, с канела, с орех и с кафе.

Отнесен там от предишната българска експедиция, той бързо стана популярен сред представителите на други държави. Ръководителят на Българския Антарктически институт разказа за високата оценка, която участниците в експедицията дават на пестила и сподели, че португалци, испанци, колумбийци вече се интересуват как да се сдобият с българския емблематичен продукт, за да се хранят с него на “ледената земя”.

Проф. Христо Пимпирев връчи през 2019г. специална Благодарствена грамота на екипа, създал търговската марка Габровски пестил, в галерия „Христо Цокев” в Габрово на изложба, представяща Антарктида и българското присъствие там. А управителят на “Марино България” Михаил Боевски тогава каза: „За нас е истинска чест и удоволствие да получим това признание от български изследовател като проф. Пимпирев и от учени, докоснали се до съвършенството на необятната “ледена земя”. Във Вашата постъпка ние виждаме няколко различни измерения: от една страна признанието Ви ни дава основание да работим с пълна сила, още по-усърдно и още по-щастливи, защото сме допринесли, макар и малко, за едно българско дело в далечния юг на земното кълбо; от друга страна Вие ни давате достоен личен пример – за това как се работи за България и за това да бъдем единни и сплотени, работейки за страната ни, дори и отвъд границите й. Благодарим Ви, български полярници от 27-ата Антарктическа мисия!”.

Габровският пестил стигна до Антарктида за втори пореден път, ставайки част от кухнята от българската мисия там. Габровският пестил, известен още като “габровски шоколад”, се превърна в идеален спътник по време на пребиваването на 27-ата и 28-ата Българска Антарктическа експедиция, поради дълготрайността и високата му енергийна стойност. Хранителният състав и консумацията на продукта благоприятства запазване на добър тонус и натрупване на нов запас от сили, които се оказват жизненоважни за теренни изследвания при толкова ниски температури като тези на Антарктида. За сведение, с оглед по-добра издръжливост, пестилът е присъствал в менюто още на войниците по време на Втората световна война, според някои съществуващи данни за продукта.

Планински маратон Каланджа 2019г.:

След като отличните качества на Габровски пестил бяха оценени от българските полярници, продуктът бе сред храните и на спортистите на Планински маратон Каланджа.

Състезанието се организира за четвърта поредна година и се състоя в живописния район на Природен парк Странджа, в близост до село Синеморец. Маратонът започна на 25 май 2019г. и бе дело на спортисти и любители на спорта, с подкрепата на организации и спонсори. Участниците, които бяха над 600, имаха възможност да изберат едно от трите трасета с дистанции 12 км, 21 км и 42 км. За най-малките маратонци имаше Мини трасе с дължина 3 км.

Здравословно и безопасно лято 2019г.:

Габровски пестил бе сред продуктите за дегустация в инициативата “Здравословно и безопасно лято 2”, събитие по инициатива на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето. Тази година, в рамките на мероприятието, в парк Маркотея в гр. Габрово бе разположена шатра на “Здравословното хранене”, където габровци имаха възможност напълно безплатно да опитат едни от най-хубавите балкански продукти, като родните плодове, млечни продукти и разбира се – Габровски пестил, определян от организаторите като “бижуто” в короната на деликатесите днес!

Зелен маратон 2019г. :

Екипът на Габровски пестил бе официален партньор и на ЗЕЛЕН МАРАТОН 2019, който се състоя на 10-ти ноември 2019г. Блокче “габровски шоколад” опитаха всички участници още с взимането на стартовия си пакет, както и на подкрепителните пунктове. Разбира се, Габровски пестил от сини сливи имаше и за награди, и дегустация.

Габровският пестил е супер храна за спортисти и хора с активен начин на живот. Благодарение на високата си енергийна стойност, съдържанието на фибри и полезните свойства на сливите, вложени в него, продуктът става все по-разпознаваем в цялата страна. Признатите вкусови качества на Габровския пестил от все повече български изследователи, спортисти и любители на сладките плодови изкушения допринасят за популярността и все по-отчетливото място на нашия уникален регион.

Събитието се проведе в Природен парк „Златни пясъци” в района на Аладжа манастир. Базата на събитието се намира на 200 метра по пътя за м. Перчемлията над паркинга на Аладжа манастир и е известна със своята наблюдателница. Мястото предлага поляни, чешма, гора, места за пикник, страхотна панорамна гледка към морето и множество горски пътеки.

Подготвяйки се за това събитие, организаторите от велоклуб „Устрем“, единодушно решиха да застанат зад още една кауза – да помогнат, като дарят 1/3 от таксите за участие в „Зелен маратон“ за избрана благотворителна кауза.

“От Ком до Емине”:

Екипът на Габровски пестил подкрепи представянето на книгата „От Ком до Емине – Бръмбалюгите отиват на море“. Събитието се състоя в Клуба на пътешественика в гр. София – ул. Сердика 19.

Каузата на книгата е да направи достъпна идеята за опазването на околната среда, на безценната ни природа, без да звучи нравоучително – като събуди естествения интерес и любопитство както на децата, така и на възрастните.

„От Ком до Емине – Бръмбалюгите отиват на море“ е забавно семейно четиво, подходящо както за по-малките, така и за вече порасналите планинари, които желаят да си припомнят и да се посмеят на най-интересните моменти от Ком-Емине. Събитията в книгата са по действителни случаи, а героите са представени с приказните им имена и най-ярките черти от характера им. Това е едно забавно, но и образователно четиво, което цели да възпитава по-малките в ценностите на планинарската етика и опазването на природната среда. Всички истории в книгата са представени с географска и историческа достоверност. Растенията, птиците и другите животни са описани и илюстрирани максимално реалистично, така че всеки малък читател, който се запознае с тях в книгата, ще ги разпознае и на живо в природата.

Книгата е вдъхновена от лятното приключение на алтернативния детски педагог Зорница Здравкова по маршрута Ком-Емине през 2018 година. Изданието е адаптирано за читатели с лека до средна форма на дислексия.

И още…….

Вкусна изненада за 24-ти май получиха ДЦПЛУ Габрово

Представителна група от детския фолклорен ансамбъл „Габровче“, водена от художествения ръководител на ансамбъла Лъчезар Захариев, посети на 24 юли 2019г. Посолството на България в Мароко. Сред даровете, които занесоха там, бе и емблематичният Габровски пестил, произведен от “Марино България”.

За Мими:

За Мими ❤️

❤️Защото вярваме в доброто❤️

Благотворителният базар приключи, но всеки, който желае да помогне, би могъл да го направи все още!

 

“Марино България” подпомогна областната болница в Габрово:

“Марино България” подпомогна МБАЛ “Д-р Тота Венкова” с част от продукцията си от Габровски пестил от сини сливи. Дарението е насочено към подкрепа дейността на лекарите, медицинските сестри, санитарите и всички служебно и доброволно заети в областната болница. Денят за предоставяне на хранителния продукт не бе избран случайно, а бе именно 7-ми април – Световният ден на здравето и денят на здравния работник.

“Напълно подкрепяме тезата и сме абсолютно убедени, че ситуацията повече от всякога налага да бъдем единни и сплотени. И не само днес, а и в бъдеще! Не кризата сплотява, а доброто, което сме показали – не пред света, а пред нас самите!“, казва управителят на габровската фирма, който неведнъж е подкрепял местни и национални инициативи със своята продукция.

“Марино България” е габровска семейна фирма с над 15 годишен опит в производството на мусове и мармалади. Отличните познания в направата на сладка, съвременната  производствена база, в комбинация с внедрените системи за качество и контрол гарантират производството на изключително висококачествени продукти, признати вече и извън България и Европа.

 През 2018 г. екипът на “Марино България” разширява продуктовата си база с възраждането на един позабравен продукт от минало ни, характерен за Габровския регион – Габровски пестил. Историческата справка показва, че през 1889г. в габровския край са произведени 130 000 кг. пестил, което е отреждало на продукта значимо място на българския пазар. В България пестилът е известен още като “габровски шоколад”.

Пестилът, предлаган от “Марино България”, е продукт без добавени консерванти, оцветители и изкуствени аромати. Начинът на приготвяне гарантира запазване на полезните му съставки в най-висока степен. Неговата консумация е изключително полезна за организма, благодарение на минералите, които се съдържат в плода (натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо). Синята слива е и силен антиоксидант.